الگوی خواب در کودکان و نوزادان

خواب در نوزادان تازه متولد شده:

نوزادان تازه متولد شده برداشتی از روز و شب ندارند .انها مطابق ساعت برای شیر خوردن بیدار می شوند. به علت اینکه معده کوچک انها نمی تواند مقادیر زیادی شیر را نگه دارد به سرعت گرسنه شده و بیدار می شوند و فرقی نمی کند که روز باشد یا شب.

نوزادان در ماه اول زندگی حدود 14-17 ساعت در 24 ساعت می خوابند .تعدادی از انها 18-19 ساعت در روز می خوابند. انها مکرر برای شیر خوردن بیدار می شوند . شیر خوارانی که از شیر مادر تغذیه می کنند 8-12 بار در طی روز شیر می خورند و نوزادانی که  شیر خشک  می خورند  هر  3 یا 4 ساعت شیر می خورند. نوزادان که مدت طولانی می خوابند بایستی درهر  3 یا 4 ساعت برای شیر دهی بیدارشان کرده و شیر داده شوند تا وزن گیری مناسبی داشته باشند. بعد از هفته اول زندگی می توان به انها امکان داد که مقادیر بیشتری بخوابند .ماه اول زندگی نوزاد برای والدین بسیار سخت است و هر نوزادی الگوی خواب متفاوتی دارد.

نکات مهم در بهداشت خواب نوزادان:

1-اتاق مشترک نوزادان با والدین (اما دقت شود که در تخت مشترک خوابانده نشود)

2-تشک نوزاد سفت باشد

3-از بالشت برای زیر سر گذاشتن نوزاد استفاده نشود

4-نوزاد به پشت خوابانده شود.

5-از گرم کردن بیش از اندازه نوزاد خودداری شود

6-نوزاد را در تماس دود سیگار و قلیان و اسپند قرار ندهید.

7-می توانید در حین خواب از پستانک برای نوزادتان استفاده کنید.

8-از بیدار نگه داشتن نوزاد در طول روز به امید اینکه در شب بخوابد خودداری کنید .شیر خوارانی که بیش از اندازه خسته هستند در مقایسه با شیر خوارانی که در طول روز خواب کافی داشته اند خواب ارامی نخواهند داشت.

الگوی خواب شیر خوار 1-3 ماهه:

در این سنین شیر خواران در طول روز هوشیارتر بوده و به این علت در طول شب بهتر می خوابند. با این حال الگوی خواب شیرخواران لین سنین می تواند با یکدیگر بسیار متفاوت باشد. شیر خواران تا 3 سالگی حدود 14-17 ساعت در روز می خوابند که شامل 2-3 چرت میان روز نیز میشود.

برای بهتر خوابیدن شیر خوار در طی شب می توانید تغذیه وی را اخر شب انجام دهید به عنوان مثال اگر کودک شما 7 شب خوابیده و تا 2 صبح بیدار نمیشود می توانید 11 شب او را برای شیر خوردن بیدار کرده مجدد بخوابانید تا صبح خیلی زود حدود 4 صبح که مجدد برای شیر خوردن بیدار شود.

الگوی خواب شیر خوار 4-7 ماهه:

در این سنین معمولا الگوی خواب شیر خوار منظم می شود برخی از شیرخواران به خصوص شیر مادر خواران ممکن است در طول شب بیدار شوند اما اکثر شیر خواران در این سنین نیاز به تغذیه در طول شب ندارند. در این سنین شیر خواران حدود 12-15 ساعت در طول روز می خوابند که شامل 2 چرت میان روز می شود .میانگین خواب طول روز حدود 3-4 ساعت است. تا 6 سالگی بیشتر شیر خواران حدود 9 ساعت در طول شب می خوابند.

الگوی خواب شیر خوار 8-12 ماهه:

مشکلات خواب در نیمه دوم سال اول شایع است .برخی شیر خواران در طول شب بیدار شده و گریه می کنند و زمانی که مادر انها را در اغوش کشیده ارام می شوند و می خوابند . این امر به علت اضطراب جدایی است که در این سن شکل می گیرد و جزو روند تکامل نرمال در کودکان این سنین می باشد. بیشتر کودکان در این سنین 12-15 ساعت در روز می خوابند که شامل دو چرت در زول روز می شود. برخی کودکان در این سنین چرتهای 30 دقیقه ای دارند و برخی دیگر تا 2 ساعت.

انجمن متخصصین امریکا توصیه میکند که تا یکسالگی اتاق کودک با اتاق والدین مشترک باشد اما تختخواب وی جدا باشد. توصیه می شود که کودکان خود را به پشت بخوابانید و از خواباندن انها به صورت دمر (بر روی شکم) خودداری کنید چون در این حالت احتمال مرگ ناگهانی شیر خوار افزایش می یابد.

زمانی که کودک شما در شب بیدار شده و گریه می کند اهسته او را صدا کرده و به او اطمینان بدهید که کنار او هستید و با هر بار بیدار شدن کودک را از تختخواب خود خارج نکنید . با هر بار خارج کردن از تختخواب و شیر دادن به او این عمل بیدار شدن از خواب در طول شب را در او تقویت خواهید کرد.

.

الگوی خواب کودک 1-2 ساله:

ما بین 1تا 2 سال کودکان حدود 12-14 ساعت خواب در روز نیاز دارند که شامل 1یا 2 چرت مابین روز هم می شود.

در حدود 18 ماهگی یا گاهی زودتر بسیاری از نوپایان چرت مابین روزشان به یک چرت بعد از ظهر کاهش می یابد. در صورتی که کودک نوپای شما در شب بیدار می شود به صورت ملایم و سریع به او اطمینان دهید که کنارش هستید و با افزایش سن کودک بیدار شدنهای مکرر شبانه کم کم کاهش می یابد.

تهیه شده توسط : دکتر سارا نخعی زاده – متخصص کودکان و نوزادان

بهمن ۱۳۹۵

پرسش جدید

فرم ارسال پرسشهای والدین کودکان